Monday, May 16, 2011

Jangan Mudah Terpedaya!

Assalamualaikum..hari ni nak kabor pasal panggilan yang tak patut kita angkat atau jawab.Pernah dengar kan panggilan pasal menang peraduan? menang ribu2 lah ape lah..pukul 9 pagi tadi aku menerima panggilan daripada nombor yang tak dikenali (private number)..aku sangka kan nombor dari bank Rakyat sebab aritu dia kata ada nak kol bgtau kad aku dah active atau belum,aku pun angkat la

Aku: Hello...

X    : Hello, kami dari celcom center,nak tanya tuan betul ke ini no tuan 013-5960***?

Aku: Ya,itu no saya, kenapa?

X    : Kami nak bgtau yang tuan memenangi peraduan celcom Satu Malaysia berupa hadiah bernilai RM5000

Aku: oh,ye ke..

X    : Tuan tak perlu bagi no akaun dan no pin sebab itu adalah privasi tuan,tuan cuma perlu ke mesin ATM shj, tuan guna bank apa?

Aku: Saye guna maybank.

X    : Maybank? Malayan Banking ya? ada guna kad?

Aku: ada..

X    : Sekarang mcm ni ya tuan,kami nak bagi hadiah ni terus sekrang,boleh tak tuan pegi ke ATM berdekatan  sekarang?

Aku: saya baru bgun tido neh...awak kol saya pkul 12 tgh hari kang leh?

X    : Hmm..ok lah nnt pukul 12 awk miskol kat no saya 017-486***...boleh tuan ulang balik no yang saya
        bagi?

Aku : 017-...ape ntah.

X     : Tuan tak tulis no yang saya bagi tadi?

Aku: Tak.

X    : Tuan nak ke tak hadiah neh? (suara makin tinggi)

Aku: Mcm ni je lah,awk bagi je lah hadiah tu kat orang lain,saya tak mau.

X    : Lancau! (terus letak)


Mcm tu ke celcom center? sebenarnya aku dah pernah kena dah,dan aku dah tau tu sindiket penipuan,aku dulu pun dia kata aku menang RM 100,000 hadiah petronas bagi,aku kol dia suruh pi ATM jgk.aku tak pi..sapa pi mmg bodoh lah..mmg dia tak amik no pin dgn no akaun,tapi kalau kita dah pi ke mesin ATM dan masuk kan kad kita bukan kah dia dh leh detect no akaun kita? hmmm..mcm2 cara orang nak tipu untuk duit kan?






p/s: berwaspada dgn panggilan no private dan dengar betul2 cara dia cakap  sebab ada bunyi macam indonesia ckit ..

3 comments:

Tanaka..>GeNEcist..™® said...

Babi la org yg tepon tuh.. Sumpah org tu MATI lagi bagos..

Caed Vengeance said...

kenapa tak buat buat banyak tanya. kasi kering dia punya kredit. kan lagi best ending macam tu. haha.

Sang Kalimatapa said...

caed vengeance: dah cakap la dah..tak larat tanya byk2..hahaha..tu yang last2 dia kata lancau tu sebab dia ingat dgn harapan kita tanya byk dia leh dapat duit kita..harapan la..beware!