Thursday, December 1, 2011

Fenomena kereta comel...

Assalamualaikum...salam readers!  aku arini tertarik nak bercerita tentang kereta..biasa la lelaki..hehehe...kalau pompuan asyik bercerita pasal baju,kasut..shopping jer! kita laki pun ada bnda nak diceritakan kan? ofcoz la kereta dan bnda2 yang extreme..ngee..

Fenomena kereta kompak (compact) makin meningkat akhir2 ni..kalau korang tgok kat atas jalan raya byk kereta yang kecil berbanding kereta yang besor2.. Mengikut statistik menunjukkan negara malaysia adalah sebuah negara yang mempunyai purata keluarga yang besar. Maksudnya dalam satu family kemungkinan ada dalam 5 orang anak. Sesuai ke kereta kompak ni?? Purata kelahiran di Malaysia juga adalah yang tertinggi berbanding negara Asia yang lain.

Pengeluar kereta di Asia juga byk mengeluarkan kereta yang sesuai untuk orang Asia. Sebagai contoh Daihatsu dari jepun yang byk mengeluarkan kereta yang bersaiz kecil. Peredaran Otomobil Kedua (PERODUA) adalah salah satu syarikat pengeluar kereta yang terbesar di Malaysia telah byk mengeluarkan kereta2 yang bersaiz kompak. Tapi aku rasa mmg efektif bila Perodua mengeluarkan kereta yang bersaiz sebegini. Ini kerana rakyat Malaysia menggemari kereta konsep sebegini.

 Myvi antara kereta Malaysia yang mempunyai jumlah jualan yang tertinggi. Harga untuk sebuah Myvi adalah >RM 40,000 

 Ford Fiesta yang semakin laris penjualannya di Malaysia. RM 70,000

 Pernah dikenali sebagai kereta 'Mr Bean'..Mini Cooper. RM 239,000 (baik beli rumah bai)

 Suzuki Alto..RM 44,888

 Kelisa.. RM 38,295
Suzuki Swift. Cantik dowh..harga pun cantik jgk.. =P..RM 66,000


p/s: berangan tak salah kan??? hihihi...

No comments: